ADANA / KOZAN - Gazi İlkokulu

GAZİ İLKOKULU TARİHÇESİ

GAZİ İLKOKULU'NUN TARİHÇESİ

Okulun ilk binası Kozan Mutasarrıfı Ömer Şevki Paşa tarafından gezici aşiretlerden toplanan bağışlarla 1892 yılında Sıbyan Mektebi olarak inşa ettirilmiştir. Sıbyan Mektebi olarak iki yıl çalıştıktan sonra yine halkın bağışlarıyla okula ikinci bölüm eklenmiştir. İkinci bölüm 1894 yılında Erkek Rüştiyesi adı altında öğrenime açılmıştır. 1911 yılında Kozan Mutasarrıfı İbrahim Ethem Bey zamanında tadil ve tavsi ettirilmiştir.

Rüştiyelerin kaldırılması tarihinden itibaren okula Erkek Numune İptidai adı verilmiştir. Kozan'ın Fransızlar tarafından işgaline kadar bu isimle öğretime devam etmiştir. İşgal sırasında ise Fransızlar tarafından Hastane olarak kullanılmıştır. Vatansever çeteler tarafından yaralanan Fransız ve Ermeni askerlerinin tedavi ve ameliyat işleri burada yapılmıştır. Fransızların Kozan'ı terk etmeleri üzerine, Milli Kuvvetler tarafından iki ay kadar yine hastane olarak kullanılmıştır.

Cumhuriyetin ilanı ile GAZİ İLKOKULU adı verilerek tekrar okul haline çevrilmiştir.1926 yılında kabul olunan Tevhidi Tedrisat Kanunu ile muhtelif ilkokul olmuştur.

1945 yılının Mart ayının 20'sinde meydana gelen deprem neticesinde, her iki bina hasar görmüş ve Seyhan Valisi Akif İYİDOĞAN zamanında Bölge Deprem Amirliği tarafından verilen ödeneklerle onarımlar yapılmıştır.

Okulun eski binaları 1967-1968 öğretim yılında yıkılarak devlet tarafından yeniden ihtiyaca cevap verecek şekilde (şu anda kullanılan bina)1968-1969 öğretim yılında 12 derslikli bir ilkokul binası yapılarak hizmete açılmıştır.

Şu anda okulumuza komşu kütüphanenin bulunduğu yer okulumuzun bahçesi iken, görülen lüzum üzerine buraya devlet ve halk katkısı ile Karacaoğlan Halk Kütüphanesi olarak yaptırılmıştır.

Cumhuriyetin İlanından 1998 yılına kadar ilkokul olarak, 1998 yılından itibaren ilköğretim okulu (GAZİ İLKÖĞRETİM OKULU-Kurum Kodu:467972) olarak devam etmiştir.

Okul binasının bir kısmı 2000 yılından önce Maarif Memurluğu (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü) ve Sağlık Meslek Lisesi olarak da kullanılmıştır.

2002 yılında ilçemizde sadece bu okulda ilköğretim okulu seviyesinde orta-ağır düzey zihinsel engellilere yönelik Özel Alt Sınıf açılmıştır.

2004 yılında yapılan onarımla su, elektrik tesisatı, pencere, kapılar ve çatı tamamen yenilenmiştir.

2009 yılında okulun kapatılması kararı alınmıştır. 2010 yılı kasım ayında Otistik çocuklar ve Hafif Düzey Zihinsel Engelliler için birer tane özel eğitim sınıfı açılmıştır. Velilerin talebi ve yapılan müfettiş incelemeleri sonunda 2011 yılına kadar kapatma kararı her öğretim yılı başında ertelenmiştir.

2011 yılı Mart ayında kapatma kararı süresiz olarak Valilik Makamı onayı ile kaldırılmıştır.

2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ikili öğretime geçmiştir.

6287 sayılı kanun kapsamında ilköğretim okulundan İlkokul+Ortaokula dönüştürülmüştür. Dönüşüm sunucunda beş tane özel eğitim sınıfı oluşmuştur.

2012 Haziran ayındaki Valilik Makamı Onayı ile halen tek Müdürlüğe bağlı ilkokul+ortaokul olarak (GAZİ İLKOKULU-Kurum Kodu:735519)+(GAZİ ORTAOKULU-Kurum Kodu:735518) eğitim öğretim hizmetine devam etmektedir.

2019-2020 Eğitim- Öğretim Yılında okulumuz normal öğretime geçmiştir.

Yayın: 19.10.2017 - Güncelleme: 02.01.2020 10:19 - Görüntülenme: 583